(0182) 55 00 03

Energieprestatie gebouwen

De energieprestatie van gebouwen zegt iets over hoe energiezuinig gebouwen zijn. Een gebouw met een goede energieprestatie gebruikt in verhouding weinig energie. Dat betekent ook dat gebouwen met een goede energieprestatie het milieu minder belasten. Bovendien leveren gebouwen met een goede energieprestatie lagere kosten. Het is immers een eenvoudige rekensom: als u minder gas verbruikt hoeft u ook minder te betalen.

Dankzij het Besluit Energieprestatie Gebouwen dat de overheid heeft ingevoerd moeten alle gebouwen en woningen bij verkoop, verhuur of oplevering voorzien zijn van een energielabel. De overheid tracht door middel van dit besluit energiebesparende maatregelen te stimuleren. Maar ook voor de eigenaar van het gebouw biedt het vaststellen en verbeteren van de energieprestatie voordelen. Een goede energieprestatie is namelijk niet alleen goed in termen van milieu en stookkosten, maar kan ook de verkoop of verhuur van gebouwen versnellen. Gebouwen met een goede energieprestatie zijn namelijk aantrekkelijker voor potentiële kopers en huurders. Gebouwen met bijvoorbeeld energielabel A, B of C worden eerder verkocht of verhuurd. En dat is niet alles! Voor gebouwen met een goede energieprestatie kan men vaak ook een hogere huur- of koopprijs vragen. Het mes snijdt hier dus aan twee kanten!

Bij het energielabel dat volgens het Besluit Energieprestatie Gebouwen wordt opgesteld krijgt u meer dan alleen een letter die de energieprestatie aanduidt. Bij het energielabel wordt namelijk ook een advies opgesteld over hoe de energieprestatie van gebouwen verbeterd kan worden. Het Besluit Energieprestatie Gebouwen zorgt op deze manier voor transparantie. Potentiële kopers of huurders kunnen nu immers direct zien wat de energieprestatie van gebouwen is. Hierdoor kunnen zij een weloverwogen beslissing nemen bij het huren of kopen van een gebouw. Voor de eigenaren van gebouwen biedt het energielabel duidelijke informatie over hoe zij de energieprestatie van hun gebouw kunnen verbeteren. Uiteindelijk biedt een betere energieprestatie iedereen voordeel. Laat de energieprestatie van uw gebouwen daarom vaststellen door de vakkundige inspecteurs van Het Energiehuis.

Meer weten? Bekijk ook onze pagina's over:

Energielabel kantoren

Energielabel aanvragen