(0182) 55 00 03

Besluit energieprestatie gebouwen

Volgens het Besluit Energieprestatie Gebouwen moeten alle gebouwen en woningen bij verkoop, verhuur of oplevering voorzien zijn van een energielabel. Door middel van dit besluit wil de overheid energiebesparende maatregelen stimuleren. Gebouwen met een goede energieprestatie bieden namelijk een aantal voordelen.

Als gebouwen een goede energieprestatie hebben betekent dit dat ze energiezuinig zijn. Gebouwen met een goede energieprestatie belasten het milieu daarom minder. Door de energiezuinigheid zijn gebouwen met een goede energieprestatie bovendien goedkoper. Heel simpel – als u minder gas verbruikt hoeft u ook minder te betalen.

Een goede energieprestatie is niet alleen goed voor het milieu en de portemonnee, maar kan ook de verkoop of verhuur van gebouwen versnellen. Gebouwen met een goede energieprestatie zijn aantrekkelijker voor potentiële kopers en huurders. Daarom worden gebouwen met bijvoorbeeld energielabel A, B of C eerder verkocht of verhuurd. Bovendien kan men voor gebouwen met een goede energieprestatie vaak een hogere huur- of koopprijs vragen. Het mes snijdt dus aan twee kanten!

Het energielabel dat conform het Besluit Energieprestatie Gebouwen wordt opgesteld biedt meer dan alleen een letter. Bij het energielabel wordt namelijk ook een advies opgesteld over hoe de energieprestatie van het gebouw verbeterd kan worden. Het Besluit Energieprestatie Gebouwen staat op deze manier voor transparantie. Potentiële kopers of huurders kunnen in een oogopslag zien wat de energieprestatie van gebouwen is. Zo kunnen zij een goed geïnformeerd besluit nemen om een gebouw wel of niet te huren of kopen. Voor de eigenaren van gebouwen biedt het energielabel duidelijke informatie over hoe zij de energieprestatie van hun gebouw kunnen verbeteren. Zo heeft elke partij voordeel bij een energiezuinig gebouw. Door het Besluit Energieprestatie Gebouwen op te volgen werken we dus samen aan een energiezuinig Nederland.

Meer weten? Bekijk ook onze pagina's over:

Energielabel nieuwbouw utiliteit

Energielabel kantoor